+36-70-706-6283 vetaneszt@gmail.com

vetaneszt

Nyomásszabályozó Adapter

Probléma

Miután megtanultuk az inhalációs anesztézia alapjait, kevés olyan hibalehetőség van, aminek könnyen végzetes lehet a kimenetele. A túlfolyószelep zárva felejtése viszont ilyen hiba, mert ha ritkán is fordul elő, azt valószínűleg egy életen át nem fogjuk elfelejteni. A tulajdonosnak is nagyon nehéz lesz megérteni, hogy miért kellett elveszítenie egy egészséges állatot. Ha egy macskát például 2 L/perces frissgázáramlással altatunk és 0,5 L-es lélegeztető ballont használunk, akkor ha zárva felejtjük a túlfolyószelepet, 15 másodpercünk van addig, amíg a légúti nyomás károsan magasra emelkedik. Ez túl kevés lehet ahhoz, hogy időben reagáljunk. Ennél hatékonyabb megoldás szükséges.

megoldás

Ilyen lehet egy nyomásszabályozó szelep beépítése a légzőkörbe. Erre a célra egyedülálló terméket fejlesztettünk ki. A Vetaneszt Nyomásszabályozó Adapter praktikus megoldást kínál. Ennek az adapternek a lelke az a PEEP szelep amit az Ambu ballonhoz fejlesztettek ki a sürgősségi betegellátás számára. Sok hasonló PEEP szelepet teszteltem egy kísérletben (a publikáció folyamatban van) és az alábbi szelep konfigurációnak a tulajdonságai bizonyultak a legjobbnak: zárt állapotban nem szelel, nyílt állapotban az ellenállása alacsony, a nyomás értékei pedig a tetején lévő csavar segítségével 5-20 vízcentiméter között állíthatóak.

Ahhoz hogy egy ilyen PEEP szelepet beépítsünk a légzőkörbe, két problémát kellett megoldani:

  • Találni kellett egy univerzális csatlakozási pontot.
  • Meg kellett oldani a szelepen át eltávozott altatógáz elvezetését.

A leginkább univerzálisan beszerelhető és praktikusan használható csatlakozási pont a lélegeztető ballon és a légzőkör között van. Lélegeztető ballonból csak kétféle szabvány létezik, a 22 mm-es és a 15 mm-es. Az Intersurgical csecsemő nem-visszalégző rendszer kivételével, az általunk ismert lélegeztető ballonok mind 22 mm-es nyakkal rendelkeznek. Ezért az alap terméket ezzel a csatlakozó mérettel láttuk el. Ennek a Vetaneszt Nyomásszabályozó Adapternek a csatlakoztatása a légzőkör belégzőszáránál is lehetséges, de ez a csatlakoztatási mód a nem-visszalégző rendszerek esetében korlátozott. Figyelem: ez egy merev csatlakozó (nem szilikongumi), tehát a csatlakozás csak akkor működik jól, ha a légzőkör csatlakozó része pontosan méretezett egyenes. Ez általában nem probléma, de lehetnek kivételek (pl. ha az adapter nem egyenes, hanem bordás). Ilyen eseteknél lépjetek velem kapcsolatba és találunk megfelelő megoldást.

Az altatógáz elvezetését úgy oldottuk meg, hogy terveztünk egy „kupakot” ami pontosan ráillik a nyomásszabályozó-adapterre és hermetikusan lezárja a PEEP-szelepet, de a kupak végén kiengedi az eltávozó gázt.

A Vetaneszt Nyomásszabályozó Adapter összeillesztése

További kihívást jelent, hogy az elvezető rendszerek csatlakozása nem annyira standard mint a lélegeztető balloné. A leggyakoribb a 22 mm-es „male” kimenet, de létezik 19 és 30 mm-es standard is, sőt ezektől eltérő rendszerek is létezhetnek. Megoldásként, a Vetaneszt kupakot 22 mm-es elvezető adapterrel láttuk el és praktikus, bárhol alkalmazható megoldásként az aktív szenes szűrőt javaslom 22 mm-es csővel kombinálva. Ez könnyen beszerezhető többféle forrásból és bármilyen rendszerrel együtt használható. Ha az elvezetést szeretnéd hozzákötni a már létező rendszeredhez, azt praktikusan, házilag is megoldhatod és én is szívesen állok rendelkezésedre tanácsadással.

 

termék

Vélemény

“Megnyugtató érzés volt a használata, mert nem kellett annyira aggódnom a véletlenül zárvafelejtett túlfolyószelep miatt. Örülök, hogy lett egy szofisztikált megoldás a barotrauma megelőzésére. Egyedülállóan innovatív a felesleges gázelvezetés megoldásának tekintetében, nem szennyezi annyira a műtő levegőjét más hasonló biztonsági megoldásokkal ellentétben. Praktikus, hogy elég egyszer megvenni, mert minden sztenderd méretű légzőrendszerhez illeszthető.”

KÓRÓDI MARIANNA

“Fél éve használjuk a Vetaneszt nyomásszabályzó adaptert és szelepeket, a klinika hétköznapi protokolljába könnyen, egyszerűen beilleszthetőek voltak a termékek.
A csatlakozások nem eresztenek, nem csúsznak szét a mindennapi használat során. Az adapterek és kupakok tartós, erős műanyagból készültek, amik eddig tökéletesen ellenálltak a leejtésnek, odaütődésnek. Mindkét altatógépünket felszereltük továbbá manométerrel is, így a jelenlegi rendszereink sokkal biztonságosabbak, mert ismerjük a pontos légúti nyomást és elkerüljük, hogy az károsan magasra emelkedhessen.”

Demeter Renáta

Asszisztens, Váci Állatkórház

nyomásszabályzó adapter

HAsZNÁLATI ÚTMUTATÓ

1) Kalibrálás

A PEEP szelep kalibrálása hozzávetőleges, ezért, ha nagyobb pontosság szükséges, akkor használat előtt érdemes kalibrálni a rendszert. Ez úgy történik, hogy csatlakoztatjuk a Vetaneszt Nyomásszabályozó Adaptert (kupak nélkül) a légzőrendszerünkhöz, majd bezárjuk a túlfolyószelepet és befogjuk az Y-darab nyílását (páciens nincs a rendszerhez csatlakoztatva). Eközben 1-2 L/perc oxigént áramoltatunk a rendszerbe és nézzük a nyomásmérő állását. Sajnos nem minden légzőrendszeren van nyomásmérő, de javasolt beszerezni. A PEEP szelep gombjának csavarásával beállítjuk a kívánt nyomást.

2) Biztonsági nyomásszabályozó funkció

Általánosan elmondható, hogy egészséges állatokat 10 testtömeg kg alatt 10 vízcentiméter és ennél nagyobb állatokat 20 vízcentiméter légúti nyomás fölött nem szabad lélegeztetni. Ez esetben a Vetaneszt Nyomásszabályozó Adaptert 20 vízcentiméter nyomásra állítjuk be (ez a maximum) és a légzőrendszert úgy használjuk, mintha a Vetaneszt Nyomásszabályozó Adapter ott sem lenne. Ez esetben az adapter nem fog minden lélegeztetésnél kinyílni, de a betegünk védett lesz a véletlenül zárva felejtett túlfolyószelep, a helytelenül használt by-pass oxigén, vagy a rosszul beállított lélegeztetőgép okozta barotraumától.

Előfordulhat, hogy olyan állatot altatunk, amelynek súlyos szisztémás betegsége, akut mellkastraumája, különféle tüdőbetegsége, vagy akár légmelle van, ezért barotraumára fokozottan érzékeny. Érdemes tudni, hogy egészségesnek tűnő macskáknál is nagyon gyakori a diffúz tüdőparenchyma elváltozás, amit egy altatás előtti betegvizsgálat nem feltétlenül szűr ki, de hajlamosíthatja az állatot a barotraumára. Ezekben az esetekben a Vetaneszt Nyomásszabályozó Adaptert 20 helyett 5, vagy 10 vízcentiméter nyomásra érdemes beállítani.

Megjegyzés: ritka kivételt képezhet, ha egyes kutyáknak nagyon rossz a mellkas-tágulékonysága (pl. brachycephalikus kutya hordó alakú mellkassal). Ezeknek az állatoknak szükségük lehet akár 25-30 vízcentiméter belégzési nyomásra (PIP: Peak Inspiratory Pressure), és pozitív végkilégzési nyomás (PEEP: Pozitív End Expiratory Pressure) alkalmazására is. Ezekben a ritka esetekben a Vetaneszt Nyomásszabályozó Adaptert el kell távolítani a légzőrendszerből.

3) Mesterséges lélegeztetés elősegítése

A manuális lélegeztetés leggyakoribb módja az, hogy minden egyes lélegzet előtt bezárjuk a túlfolyószelepet, és rögtön utána kinyitjuk. Ez hosszú távon rendkívül munkaigényes, és az adott túlfolyószelep minőségétől függően kimerítő, vagy akár az egészségre káros is lehet, mert nagyon igénybe veszi a csuklóízületet. Ebben segítségünkre lehet a Vetaneszt Nyomásszabályozó Adapter, amelyet a kívánt belégzési csúcsnyomásra (PIP) állítunk be. Ez lehet például 5, 10 vagy 20 vízcentiméter. Ekkor a túlfolyószelepet teljesen bezárjuk és folyamatosan lélegeztetünk ugyanabban a ritmusban percenként 10-szer. Ügyeljünk, hogy miután a lélegeztető ballont a kívánt nyomás eléréséig megnyomtuk és a szelep kinyílt, ne veszítsünk túl sok gázt, hogy a lélegeztető ballon újra tudjon telítődni. Ha megtaláltuk a megfelelő manuális technikát, a lélegeztetés akár órákon át is folytatható a túlfolyószelep változtatása nélkül.

A Vetaneszt Nyomásszabályozó Adapter a lélegeztető ballon és a légzőkör közé csatlakoztatva.

A Vetaneszt Nyomásszabályozó Adapter egy Jackson-Rees (Maplezon-F) típusú nem-visszalégző rendszerhez csatlakoztatva.

A Vetaneszt Nyomásszabályozó Adapter a légzőkör szárához és aktív szenes szűrőhöz csatlakoztatva.

A Vetaneszt Nyomásszabályozó Adapter egy Maplezon-A típusú nem-visszalégző rendszerhez csatlakoztatva.

megrendelés

Megrendelés
Megrendelés